lauantai 25. tammikuuta 2014

mistä päiväni koostuvat?

Ajattelin kirjoittaa miten päiväni menee. Teen siis 6 päivää viikossa töitä, maanantait on vapaata mutta silloinkin on aamu- ja iltaruokinta. Nyt talvella kun on pakkasta on meillä talleissa jäätyneet putket joten työtä on tuplaten.

Herätys aamutalliin on kello 6.30
Tällöin jaetaan kaikille hevosille aamupelletit. Nyt myös aamuisin jaetaan kaikille vedet saaveihin sillä juomakupit eivät toimi. Vesien kantamiseen ja hakemiseen menee aika kauan sillä osa hevosista saattaa huitasta kolme ämpärellistä vettä putkeen. Tämän jälkeen voi nukkua kello 9.00 asti

Kello 9.00 alkaa aamupäivä rutiinit. Talvisin ämpärijuotto, käymme taas kaikki vesisaavit läpi. Sitten heitämme siitostammat laitumelle ja yhden eläkeruunan niiden mukana. Usein aamupäivisin otamme nuoria hevosia. Tämä kattaa siis sisäänratsastettavat eli noin 2-3 vuotiaat.  Tässä hurahtaa helposti parikin tuntia ja vähän ennen ruokista saatan ottaa oman hevoseni jos on valmennus tai sitten jonkun muun.

Kello 12.00 on lounastauko joka loppuu kello 14.00 Yleensä tässä välissä kerkee ottamaan mukavat päiväunet.

Kello 14.00 jatkuu iltapäivätyöt. Vesisaavien täyttö jälleen. Otamme siitostammat sisälle, laitumen portti avataan ja tammat juoksevat suoraan karsinoihinsa, kätevää oi kyllä! Tämän jälkeen heitämme tämän kesän varsat laitumelle. Iltapäivisin otamme loput hevoset mitä on jäljellä. Osa saatetaan juoksuttaa ja osa ratsastaa tai jotkut jopa juoksuttaa ja ratsastaa. Tätä jatkuu iltaan asti, niin kauan kuin on liikutettavia.
Iltaheiniä aloitetaan jakamaan kello 16.30 ja vähän viiden jälkeen yleensä kaikki heinät on jaettu. Tämän jälkeen lakaistaan käytävät ja täytetään vesisaavit uudestaan.

Kello 18.00 on iltapellettien jako. Tähän aikaan jotkut saattavat vielä ratsastaa jolloin heinien jako/pellettien jako siirtyy ajallisesti tai joku joka on vapaa niin jakaa. Varsat otetaan sisälle ja muut jotka ovat ulkona olleet.

Tästä koostuu siis päiväni töissä. Usein aika saattaa mennä pitkälle iltaan asti kuten tänään kun meitä oli tallissa vain 2 ja liikutettavia on lähemmäs 30... Joskus saatamme hoitaa muitakin tallin hevosia jos omistaja on matkalla tms. Hevosia hoidettavana meillä on n.40 kpl välillä joudumme oljittamaan karsinat ja tähän menee aikaa noin tunti. Jotkut päivät ovat täysin kopioita toisistaan ja jotkut voivat heitellä laidasta laitaan. Usein työaika on n. 9.00-18.30 joskus saattaa olla 6.00-22.00 esim kisareissut ja muuta mukavaa.

Henkisesti ja fyysisesti melko rankkaa mutta siihenkin tottuu ajan kanssa. Jos jonnekkin haluaa lähteä viettämään iltaa tietää jo että seuraava päivä on tuskaa, vähäinen uni ja muu ei ole kiva yhdistelmä..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti